Help:Kanabis Apstrakti

From Kanabstrakt
Jump to: navigation, search

Kako postaviti novi naučni članak?[edit]

Da biste postavili novi naučni članak na Kanabis Apstrakte, kliknite na link "Postavi novi naučni članak", bilo na naslovnoj strani, bilo na sidebar-u. Otvoriće vam se predefinisani formular sa obeleženim poljima za unos informacija. Unesite odgovorajuće informacije u za to predviđena polja, kliknite "Save" i to je to. Vaš članak će biti snimljen pod imenom koje ste uneli u polje "Prevod naslova", odnosno imenom koje ste uneli u polje "Naslov originala" u slučaju da niste uneli prevod naslova.

Nije neophodno ispuniti sva polja - samo polja "Naslov originala" i "Apstrakt u originalu" su obavezna - ali je preporučljivo uneti što više informaciju o naučnom članku da biste olakšali snalaženje drugim čitaocima i uštedeli posao nekom drugom uditoru koji će to morati da uradi umesto vas u budućnosti.

Kako uneti prevod ili izmene u već postavljeni naučni članak?[edit]

Otvorite članak koji želite da izmenite odnosno prevedete i kliknite na "Edit" tab u vrhu strane. Otvoriće vam se isti formular kao za unos novog članka. Unesite željene izmene i kliknite "Save".

Da li je potrebno ulogovati se?[edit]

Za čitanje, postavljanje i editovanje članaka na Kanabis Apstraktima nije neophodno ulogovati se; Kanabis Apstrakti su slobodan wiki koji svako može da uređuje. Uz jednu važnu ogradu:

Zbog zaštite od spama, korisnici koji nisu ulogovani ne mogu postavljati članke koji u sebi sadrže eksterne linkove, niti dodavati eksterne linkove u postojeće članke. Pošto nekoliko polja u formularu za unos traže unos eksternih linkova (link ka sajtu izdavača, link ka PubMed strani članka i link ka strani sa eventualno slobodno dostupnom celokupnim tekstom članka) to znači da korisnici koji nisu ulogovani ne mogu ispuniti ova polja u člancima, pa će tako postavljeni članci nužno biti manjkavi.

Da biste uneli članak sa svim pripadajućim informacijama, uključujući eksterne linkove, potrebno je da se ulogujete. Za logovanje na Kanabis Apstrakte možete otvoriti svoj korisnički nalog (koji ne zahteva davanje e-mail adrese) ili se logovati preko svog Google, Yahoo ili OpenID naloga.

Zašto na naslovnoj strani na listi najnoviji članaka ne vidim svoj članak?[edit]

Kanabis Apstrakti ažuriraju sadržaj iz keša na serveru, tako da najnoviji sadržaj postaje vidljiv tek kada se keš memorija servera osveži, što može biti i za nekoliko sati od unosa. Ovo ograničenje ulogovani korisnici mogu zaobići tako što će kliknuti na opciju "Refresh" iz padajućeg menija pored "History" taba. Korisnici koji nisu ulogovani nemaju ovu opciju.

Autorska prava[edit]

Originalni naučni članci, uključujući apstrakte, su autorsko vlasništvo izdavača i/ili autora. Kanabis Apstrakti prenosi originalni tekst apstrakta naučnih članaka isključivo u edukativne svrhe, po "Fair Use" klauzuli, što znači da svako dalje prenošenje bilo kog dela apstrakta čija su autorska prava zaštićena, nije dozvoljeno.

Prevodi apstrakata koje korisnici Kanabis Apstrakata sami dodaju, objavljuju se pod Creative Commons CC-BY-SA 3 licencom. Korisnici koji dodaju prevode apstrakata na Kanabis Apstrakte samim činom objavljivanja pristaju da njihov doprinos bude objavljen pod Creative Commons CC-BY-SA 3 licencom.